Luchtdicht bouwen

Energiebesparing

Uit recente studies blijkt dat tot 25% van het energieverlies in gebouwen veroorzaakt wordt door voegen en spleten rond schrijnwerk. De luchtdichtheid van een gebouwschil is een belangrijke factor voor de bepaling van het E-peil van een gebouw. Een goede luchtdichtheid kan het E-peil met 5 tot 15 punten doen dalen wat energie en dus geld bespaard  en het comfort verbeterd. Om het opgelegde E-peil van E60 te halen is luchtdicht bouwen een must! Bovendien voorkomen luchtdichte aansluitingen het risico op tocht en schimmelvorming. Tijdens een  blower doortest kan men zich met een warmtecamera een beeld vormen van waar de luchtvlekken zich bevinden. Op deze beelden is een duidelijk lagere temperatuur rond het schrijnwerk zichtbaar en dus een aanzienlijke luchtlek.

Reynaconnect

Reynaerts aluminium lanceert vandaag Reynaconnect als aanvulling op het productgamma. Deze totaaloplossing zorgt voor een optimale bouwaansluiting van schrijnwerk en is beschikbaar voor het raam; -deur en schuifdeur assortiment.

Reynaconnect vervult drie functies:

  • slagregendichtheid
  • isolatie
  • luchtdichtheid

Luchtdichte folie

De luchtdichte folie is beschikbaar in twee uitvoeringen:

  • Een vlakke folie voor verwerking op de werf.
  • Een gepatenteerde vouwfolie uniek op de Belgische markt die onder gecontroleerde omstandigheden in het atelier kan worden aangebracht. De vouwfolie heeft een butin laag voor een uitstekende luchtdichte verlijming op het aluminium en is rechtstreeks bepleister baar. De vouwfolie wordt in 1 stuk rond het kader aangebracht. Om het verschil in omtrek tussen raam en raamopening op te vangen wordt een lus van enkele centimeters overlengte aangebracht aan de hoeken.

Het begin en uiteinde van de folie overlappen elkaar; deze folie is compact tijdens transport en wordt uitgetrokken tot 200 mm. Om beschadiging in de folie te vermijden wordt de verankering geplaatst op een speciaal ontwikkeld opzetprofiel, het profiel wordt op het raamkader bevestigd. Dit zorgt voor een betere hechting en bescherming van de folie tijdens transport en op de werf. De damdiffusie open zwelband met zelfklevende strip is slagregendicht tot 600 pascale zonder dat een extra kit voeg moet worden aangebracht. De zwelband wordt aan de buitenzijde van het raam aangebracht. Door het opzwellen van de band worden oneffenheden aan de buitenmuur perfect opgevuld. Het verankeringsdetail ligt meer naar achter waardoor het raamanker het latere bezettingswerk vergemakkelijkt.

Het elastische schuim zorgt voor een optimale thermische en akoestische isolatie van de ruimte rond het raam. Doordat dat schuim elastisch is scheurt het niet ten gevolge van de bewegingen van de bouwelementen waardoor de isolerende eigenschap gegarandeerd blijft. Voor een vlakke aansluiting van de folie wordt het overtollige schuim recht afgesneden. De folie wordt op de werf uitgetrokken tot een breedte van 200 mm.

De folie wordt verkleefd op de ruwbouw met de hechtpasta, deze biedt een uitstekende hechting op alle – zelfs oneffen – ondergronden. De hechtpasta wordt gelijkmatig in zigzag of in een dubbele lijn aangebracht. Het raam is nu luchtdicht afgewerkt en klaar voor de binnen afwerking. De luchtdichte folie is ook verkrijgbaar in een vlakke variant voor een plaatsing op de werf.

Video

Bekijk hier de luchtdicht bouwen productvideo van Reynaers Aluminium: